Kirjailija Sofi Oksasen reseptit

Kolme nopeaa dippiä / kylmää kastiketta

Versio 1

helposti levittyvää vuohenjuustoa
Deliciest-smetanaa
Sekoita.
Lisää suolaa, jos siltä tuntuu. Tai muussattua avokadoa. Valmis!

Versio 2

1–2 tl dijoninsinappia
Deliciest-smetanaa
Sekoita.
Tarkista suolan tarve. Valmis. Erinomaista esimerkiksi kanalle.

Versio 3

1 tl piparjuurta (esimerkiksi Felixin piparjuuritahna käy)
Deliciest-smetanaa
Sekoita.
Valmis. Erinomaista niin kalalle kuin lihalle.

Sukkela kurkkusalaatti

tuore kurkku
Deliciest-smetanaa
ruohosipulia tai kevätsipulia
tilliä, jos tillistä pitää

Kuori kurkku ja poista sisus. Pilko. Lisää silputtu sipuli ja tilliä, jos tilli on ystäväsi. Lusikoi muutama ruokalusikallinen smetanaa joukkoon ja sekoita.

Borssikeitto

punajuuria kilo
valkokaalia 200 grammaa
hapankaalia 200 grammaa
2–3 sipulia
1 porkkana
tomaattipyrettä 2 rkl
1 rkl hunajaa
rouhittua mustapippuria muutama kierros myllystä
1 tl maustepippuria
1–2 rkl punaista balsamiviinietikkaa
lihafondia 1 rkl tai 1 kuutio
(kasvisversiossa kasvisfondia vastaava määrä)
2 laakerinlehteä
tuoretta timjamia runsaasti
sekä mieleisiä yrttejä
vettä
palvikinkkua, jos tarjoillaan lihansyöjille

Päälle:
tuoretta basilikaa runsaasti silppuna
Deliciest-smetanaa

Kuori punajuuret, sipulit ja porkkana. Silppua kasvikset. Lisää kattilaan vettä sen verran, että sinne jo kumottu kasvis- ja juuressilppu peittyy. Lisää laakerinlehdet, pippurit, tomaattipyree, hunaja sekä fondi tai liemikuutio. Mikäli teet keittoa lihansyöjille, lisää pilkottua palvikinkkua. Anna poreilla muutama tunti. Lisää balsamiviinietikka ennen tarjoilua. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hiutalesuolaa. Tarjoile basilikasilpun ja smetanan kanssa.

Keitto säilyy hyvin jääkaapissa useamman päivän ja maku vain syvenee lämmittäessä.


Helpot suklaapatukat

Maisku-rahkapatukoita
taloussuklaata

Sulata suklaa vesihauteessa. Ota jääkaapista Maisku-rahkapatukat. Voit säilyttää niitä hetken myös pakastimessa ennen keittiötoimia. Tipauta rahkapatukka haarukan avulla sulaan suklaaseen, varmista että patukka kuorruttuu kokonaan suklaalla. Nosta jähmettymään talouspaperille ja koristele mielesi mukaan ennen kuin suklaa on ehtinyt kovettua.

Pelmenialkupalat

1 pussi Deliciestin pelmeneitä
voita tai öljyä
vettä
suolaa
cocktailtikkuja

mieleisiä lisäkkeitä

sivun yläreunassa mainittuja kylmiä kastikkeita

Keitä pelmenit suolalla maustetussa vedessä ohjeen mukaan. Valuta lävikössä. Paista pelmenit pannulla rapeiksi joko voissa tai öljytilkassa. Lisää pelmenin lisäksi cocktailtikkuun esimerkiksi tuoreita basilikanlehtiä, fetakuutioita tai aurinkokuivattua tomaattia. Dippaa kastikkeisiin tai tarjoile alkupalana ilman cocktailtikkuja lautaselle aseteltuna ja yrtein koristeltuna, Deliciest-smetanan kera.