Smetana ruoanlaitossa
Smetana sopii mainiosti myös ruuanlaittoon, esimerkiksi uuniruokien päälle voi tehdä maukkaan pinnan Deliciestin Smetanalla tai Sour cream garlicilla. Se sopii sellaisenaan esimerkiksi uunikalan tai pelmeneiden seuraksi. Smetanaa käytetään paljon myös leivonnaisissa. Smetanamme ei vaahtoudu, kuin rasvaiset smetanat, tilannetta voi verrata, kuin vatkaisi kahvikermaa, kuohukerman sijasta.
Näin smetana syntyy
Smetana on hapatettua kermaa, jonka rasvapitoisuus vaihtelee 10–70 prosentin välillä. Smetanan koostumus vaihtelee rasvapitoisuuden mukaan juoksevasta lähes voita muistuttavaan. Maultaan smetana on täyteläistä ja raikasta. Smetana ja muut hapanmaito- ja hapankermatuotteet valmistetaan maidosta tai kermasta lisäämällä niihin tarkasti valittuja maitohappobakteereja, kuten asidofilus- tai bifidobakteereja. Eri maitohappobakteerit tuottavat erilaisia makuja. Bakteerit muuttavat osan maitosokerista maitohapoksi. Hapon proteiinit saostuvat ja tuottavat hapanmaitotuotteille niille ominaisen kiinteyden. Prosessissa maidon laktoosipitoisuus vähenee. Hapanmaitotuotteet sopivatkin yleensä laktoosi-intoleranteille paremmin kuin tavalliset maitotuotteet.
Arviot
Tuotearvioita ei vielä ole.